skip to Main Content

Els nostres clients són la nostra principal prioritat: actualització sobre el covid-19 i política de cancel·lació ampliada

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Museu De Ciències Naturals De Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, està format per cinc seus que es troben distribuides al llarg de la ciutat comtal: el Museu de Ciències Naturals, situat al Parc del Fòrum, el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric, situats al Parc de Montjuïc, i el Museu Martorell i el Laboratori de Natura (Castell dels Tres Dragons), situats al parc de la Ciutadella.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona compta amb més de 140 anys d’història i conserva un patrimoni de més de tres milions d’exemplars en els àmbits de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. El seu fons s’ha anat enriquint any rere any amb espècimens obtinguts gràcies a donacions particulars, a convenis amb el Parc Zoològic i els parcs naturals de Catalunya, i també per la pròpia recerca del Museu.

La missió del Museu s’alinea amb la Declaració Buffon, acordada l’any 2007 per 93 institucions d’història natural (museus, instituts de recerca, jardins botànics, zoològics…) de 36 països i de tots els continents, que afirma que la ciència és vital per a la gestió sostenible de la biodiversitat i els ecosistemes i, mitjançant aquesta, per a la supervivència de la població humana en aquest planeta.

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està distribuït en diferents seus situades en tres espais de Barcelona: el parc de la Ciutadella, la muntanya de Montjuïc i el parc del Fòrum.

Al primer es troben el Museu Martorell i el Laboratori de Natura, mentre que a Montjuïc hi ha el Jardí Botànic i el Jardí Botànic Històric. Al parc del Fòrum el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, on s’allotgen les instal·lacions destinades principalment a programes públics: exposicions, tallers, conferències, mediateca, etc…

Museu de Ciències Naturals de Barcelona, (abans Museu Blau) : Seu dels Programes Públics del Museu. Exposició permanent Planeta vida, un viatge per la història de la vida i l’evolució. Hi acull exposicions temporals, una sala d’actes, aules, un espai per infants de 0-6 anys (Niu de ciència), tallers i una mediateca.

Museu Martorell : Seu històrica. Allotjarà en un futur l’exposició permanent Una història no tan natural : Els públics i les ciències naturals, dels gabinets als museus. Serà un espai de reflexió per replantejar-se i revisar la història de la cultura científica a la ciutat de Barcelona. També hi ha un espai de representació del Parc de la Ciutadella.

Laboratori de Natura: Seu científica dès del 2010, a l’edifici del Castell dels Tres Dragons : L’antic «Museu de Zoologia de Barcelona» és dès del 2010 un espai de recerca, estudi i conservació de les col·leccions del museu. S’està creant el centre de documentació, una biblioteca especialitzada i l’espai també donarà lloc a una fonoteca, Natura Sonora.

Jardí Botànic de Barcelona : Seu botànica i d’activitats i exposicions públiques. Centre de referència per a la conservació de la flora mediterrània. Col·lecció de plantes vives i llavors. Els diversos jardins recreen ecosistemes naturals de zones del món amb clima mediterrani.

Back To Top