skip to Main Content

Els nostres clients són la nostra principal prioritat: actualització sobre el covid-19 i política de cancel·lació ampliada

Història de Barcelona Vol.1: origen romà

Història De Barcelona Vol.1: Origen Romà

Per trobar els primers vestigis humans en el territori que actualment coneixem com Barcelona hem de viatjar al 2500 a.C. Encara que l’existència d’un primer poblat se situa entre el 2000 i el 1500 a.C. Els relats del poeta Rufo Festo Aviè, cap al segle IV a.C. ens expliquen que en aquest emplaçament existien dos poblats ibèrics: un al monticle del Taber, el nom es desconeix (els historiadors l’han anomenat Barcilo, Barcinom o Barkeno), i un altre a la muntanya de l’actual Montjuïc, anomenat Laye, ocupat pels ibers laietans.


Al 218 a.C. l’imperi romà va establir les seves tropes a Montjuïc, on van aixecar una imponent fortalesa. En l’època d’August la població va ser abandonant i ocupant el Mont Tàber, a dia d’avui la Plaça Sant Jaume, origen de l’actual Barcelona. Els romans van denominar a la ciutat Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.


Al segle III la colònia de Barcino va ser destruïda per hordes franc-alemanyes. Un cop reconstruïda va ser fortificada amb una immensa muralla que abastava ‘més de 100.000 metres quadrats!
L’any 415 Ataülf, rei dels visigots, fugint de les forces de l’emperador Honori, es va apoderar de Barcino i la va convertir en seu de la seva cort per uns dies. Barcino va estar sota el domini dels visigots durant tres segles fins que va caure en mans musulmanes, que es van establir a Barcelona durant un segle.


Al 758 el valí musulmà va voler independitzar-se del Emirat Omeia de Còrdova i va demanar ajuda als francs. L’ajuda franca aviat es va convertir en interès i després de quaranta anys de lluites pel poder, els francs van annexionar Barcelona.

Back To Top