Casa Vicens és el primer gran encàrrec d’Antoni Gaudí

A7

En el llunyà any 1883, Manel Vicens i Montaner, corredor de canvi i borsa, confia al jove arquitecte Gaudí el projecte de la seva residència d’estiu a l’antiga vila de Gràcia. És la seva primera obra mestra i un dels primers edificis que inauguren el Modernisme a Catalunya ia Europa.

El jardí actual és fruit de la reflexió i un estudi detallat de l’ambient de l’entorn inicial de Casa Vicens, tal com el concep Gaudí, i els jardins de l’època. L’arquitecte s’inspira ja en aquesta seva primera obra mestra en la flora i fauna mediterrània, que fa aparèixer i protagonitzar en els recursos i totes les decoracions interiors.

A la terrassa, situada sobre la tribuna, es troba un banc de fusta combinat amb perfil metàl·lic des d’on contemplar pausadament la natura al voltant del jardí; aquest espai exterior connecta amb el dormitori principal, garantint la llum i ventilació adequades.

Gaudí crea a Casa Vicens seva primera coberta transitable, un autèntic mirador, espai d’evasió i contemplació. Destaca un pas de ronda que permet vorejar els quatre plans inclinats coberts per teules àrabs que permetien recollir les aigües.

En aquesta coberta, una petita cúpula corona la torre situada a la cantonada oest de la façana i tres estructures iguals de maó que servien com barret de les xemeneies de la casa. Aquests cossos, com la façana, estan revestits per rajoles ceràmiques verdes i blanques i mostren la influència de les arquitectures islàmica i oriental en l’obra de Gaudí.